Jak sprawić aby wyjście do restauracji w czasie pobytu za granicą nie stanowiło dla nas problemu? To bardzo proste:)
Poznaj zestaw zwrotów używanych w restauracji.
Zachęcamy do skorzystania z bazy przydatnych wyrażeń niezbędnych przy rezerwowaniu stolika, składaniu zamówienia oraz płaceniu rachunku.
Zacznijmy od rezerwacji – Booking
Client:
- I’d like to book a table for 4.– Chciałbym zarezerwować stolik dla 4 osób.
- Do you have any free tables? – Czy są wolne stoliki?
- I booked a table for three– Zarezerwowałem stolik dla 3 osób.
- It’s under the name of Johnson. – Na nazwisko Johnson.
- A table for four please.– Poproszę stolik dla 4 osób.
Restaurant staff:
- Do you have a reservation?– Czy mają Państwo rezerwacje?
- Of course. Please come this way.- Oczywiście, proszę tędy.
- For how many people? – Na ile osób?
- We’re fully booked at the moment.- W tej chwili mamy pełne obłożenie.
Przejdźmy do pytań o kartę – Asking about the menu
Client:
- Is this served with a salad? – Czy to jest podawane z sałatką?
- Does this have any nuts in it? – Czy w środku są orzechy?
- What do you recommend? – Co Pan poleca?
- Could I see the menu/wine list, please? – Czy mogę zobaczyć kartę/ kartę win?
- What’s the soup of the day? – Jaka jest zupa dnia?
- I’ll have the … – Poproszę….
chicken breast – pierś z kurczaka
roast beef – pieczoną wołowinę
pasta – makaron
- I’ll take this. – Wezmę to.
- For my starter I’ll have the soup, and for my main course the fish. – Na początek poproszę zupę, a jako danie główne rybę.
- That’s all. – To wszystko
- How long will it take? – Jak długo to potrwa?
Waiter / Waitress:
- I’m sorry, we’re out of that– Niestety nie mamy tego w ofercie.
- How would you like your steak? – Jaki stek sobie Pani życzy?
rare – krwisty
medium-rare – średnio wysmażony
well done – dobrze wysmażony
- Is that all?– Czy to wszystko?
- Would you like anything else? – Czy życzą sobie Państwo coś jeszcze?
- Nothing else, thank you – Nie, dziękujemy
- It’ll take about fifteen minutes – To zajmie około 15 minut.
Teraz przyjrzyjmy się zwrotom związanym z zamawianiem – Ordering
Waiter / waitress:
- Are you ready to order? – Czy są Państwo gotowi aby złożyć zamówienie?
- Can I take your order? – Czy mogę przyjąć zamówienie?
- Would you like anything to drink?/ Can I get you any drinks?– Czy napiją się Państwo czegoś?
Customer:
- I’ll have a steak.– Poproszę stek.
- We’d like to order sparkling/still water. – Chcielibyśmy zamówić wodę gazowaną/niegazowaną.
Następnie poznajmy zwroty stosowane w trakcie posiłku – During the meal
Waiter/waitress:
- Bon appétit!/ Enjoy your meal!– Smacznego!
- Was everything alright? – Czy wszystko smakowało?
Customer:
- Thanks, that was delicious. – Dziękujemy było bardzo smaczne.
- Could we have …? – Czy możemy prosić…?
another bottle of wine – kolejną butelkę wina
some more bread – więcej pieczywa
some more milk – więcej mleka
some water – wodę
A na koniec popatrzmy na pytania dotyczące płatności – Getting the bill
- Can we have/get the bill please? – Czy możemy prosić o rachunek?
- Could we pay please? – Czy możemy zapłacić?
- Can we pay by card? – Czy możemy zapłacić kartą?
- Do you take credit cards? – Czy akceptujecie płatność kartą?
- Is service included? – Czy obsługa jest wliczona?
- Can we pay separately? – Czy możemy zapłacić osobno?
- We’ll split the bill – Podzielimy rachunek na pół.
A na deser garść dodatkowych często spotykanych zwrotów.
EXTRA WORDS – dodatkowe słownictwo
- set menu – zestawy
- cutlery (knives, forks, spoons) – sztućce ( noże, widelce, łyżki)
- napkin – serwetka
- side-dish – przystawka
- tip- napiwek
- brunch- późne śniadanie (breakfast and lunch)
- charge – opłata
- chef – szef kuchni
- to pack up – zapakować na wynos
- doggie bag – na wynos
- ice cubes – kostki lodu
- ingredients – składniki
- tray -taca
- jug – dzbanek
- straw – słomka
MEAT- mięsa
- pork – wieprzowina
- beef- wołowina
- poultry – drób
- veal – cielęcina
- mutton – baranina
- game – dziczyzna
WAYS OF PREPARING- sposoby przyrządzania
- boiled – gotowany
- grilled – grillowany
- steamed – gotowany na parze
- fried – smażony
- baked – pieczony
- stewed – duszony
- roasted – pieczony
Mamy nadzieję, że post okazał się pomocny i dzięki zaprezentowanym wyrażeniom komunikacja w restauracji nie będzie stanowiła żadnego problemu:)
Polecamy także obejrzenie filmiku z zastosowaniem zwrotów przydatnych w restauracji:
Jeśli zainteresował Cię ten wpis i chcesz poznać więcej przydatnych i popularnych zwrotów aby z łatwością komunikować się w języku angielskim w innych sytuacjach, na przykład w hotelu to zapraszamy tutaj:
Najnowsze komentarze