Jak sprawić aby wyjście do restauracji w czasie pobytu za granicą nie stanowiło dla nas problemu? To bardzo proste:)

Poznaj zestaw zwrotów używanych w restauracji.

Zachęcamy do skorzystania z bazy przydatnych wyrażeń niezbędnych przy rezerwowaniu stolika, składaniu zamówienia oraz płaceniu rachunku. 

Zacznijmy od rezerwacji – Booking

Client:

  • I’d like to book a table for 4.– Chciałbym zarezerwować stolik dla 4 osób.
  • Do you have any free tables? – Czy są wolne stoliki?
  • I booked a table for three– Zarezerwowałem stolik dla 3 osób.
  • It’s under the name of Johnson. – Na nazwisko Johnson.
  • A table for four please.– Poproszę stolik dla 4 osób.

Restaurant staff:

  • Do you have a reservation?– Czy mają Państwo rezerwacje?
  • Of course. Please come this way.- Oczywiście, proszę tędy.
  • For how many people? – Na ile osób?
  • We’re fully booked at the moment.- W tej chwili mamy pełne obłożenie.

Przejdźmy do pytań o kartę – Asking about the menu

Client:

  • Is this served with a salad? – Czy to jest podawane z sałatką?
  • Does this have any nuts in it? – Czy w środku są orzechy?
  • What do you recommend? – Co Pan poleca?
  • Could I see the menu/wine list, please? – Czy mogę zobaczyć kartę/ kartę win?
  • What’s the soup of the day? – Jaka jest zupa dnia?
  • I’ll have the … – Poproszę….

chicken breast – pierś z kurczaka

roast beef – pieczoną wołowinę

pasta – makaron

  • I’ll take this. – Wezmę to.
  • For my starter I’ll have the soup, and for my main course the fish. – Na początek poproszę zupę, a jako danie główne rybę.
  • That’s all. – To wszystko
  • How long will it take? – Jak długo to potrwa?

Waiter / Waitress:

  • I’m sorry, we’re out of that– Niestety nie mamy tego w ofercie.
  • How would you like your steak? – Jaki stek sobie Pani życzy?

rare – krwisty

medium-rare – średnio wysmażony

well done – dobrze wysmażony

  • Is that all?– Czy to wszystko?
  • Would you like anything else? – Czy życzą sobie Państwo coś jeszcze?
  • Nothing else, thank you – Nie, dziękujemy
  • It’ll take about fifteen minutes – To zajmie około 15 minut.

Teraz przyjrzyjmy się zwrotom związanym z zamawianiem – Ordering

Waiter / waitress:

  • Are you ready to order? – Czy są Państwo gotowi aby złożyć zamówienie?
  • Can I take your order? – Czy mogę przyjąć zamówienie?
  • Would you like anything to drink?/ Can I get you any drinks?– Czy napiją się Państwo czegoś?

Customer:

  • I’ll have a steak.– Poproszę stek.
  • We’d like to order sparkling/still water. – Chcielibyśmy zamówić wodę gazowaną/niegazowaną.

Następnie poznajmy zwroty stosowane w trakcie posiłku – During the meal

Waiter/waitress:

  • Bon appétit!/ Enjoy your meal!– Smacznego!
  • Was everything alright? – Czy wszystko smakowało?

Customer:

  • Thanks, that was delicious. – Dziękujemy było bardzo smaczne.
  • Could we have …? – Czy możemy prosić…?

another bottle of wine – kolejną butelkę wina

some more bread – więcej pieczywa

some more milk – więcej mleka

some water – wodę

A na koniec popatrzmy na pytania dotyczące płatności – Getting the bill 

  • Can we have/get the bill please? – Czy możemy prosić o rachunek?
  • Could we pay please? – Czy możemy zapłacić?
  • Can we pay by card? – Czy możemy zapłacić kartą?
  • Do you take credit cards? – Czy akceptujecie płatność kartą?
  • Is service included? – Czy obsługa jest wliczona?
  • Can we pay separately? – Czy możemy zapłacić osobno?
  • We’ll split the bill – Podzielimy rachunek na pół.
A na deser garść dodatkowych często spotykanych zwrotów.

EXTRA WORDS – dodatkowe słownictwo

  • set menu – zestawy
  • cutlery (knives, forks, spoons) – sztućce ( noże, widelce, łyżki)
  • napkin – serwetka
  • side-dish – przystawka
  • tip- napiwek
  • brunch- późne śniadanie (breakfast and lunch)
  • charge – opłata
  • chef – szef kuchni
  • to pack up – zapakować na wynos
  • doggie bag – na wynos
  • ice cubes – kostki lodu
  • ingredients – składniki
  • tray -taca
  • jug – dzbanek
  • straw – słomka

MEAT- mięsa

  • pork – wieprzowina
  • beef- wołowina
  • poultry – drób
  • veal – cielęcina
  • mutton – baranina
  • game – dziczyzna

WAYS OF PREPARING- sposoby przyrządzania

  • boiled – gotowany
  • grilled – grillowany
  • steamed – gotowany na parze
  • fried – smażony
  • baked – pieczony
  • stewed – duszony
  • roasted – pieczony

Mamy nadzieję, że post okazał się pomocny i dzięki zaprezentowanym wyrażeniom komunikacja w restauracji nie będzie stanowiła żadnego problemu:)

Polecamy także obejrzenie filmiku z zastosowaniem zwrotów przydatnych w restauracji:

In a restaurant – video 

Jeśli zainteresował Cię ten wpis i chcesz poznać więcej przydatnych i popularnych zwrotów aby z łatwością komunikować się w języku angielskim w innych sytuacjach, na przykład w hotelu to zapraszamy tutaj:

At a hotel – useful phrases